Priecājies par varavīksni tad, kad tā spīd, nevis tad, kad tev ir laika, jo tad, kad tev būs laiks, tā var arī nespīdēt!

svētdiena, 2011. gada 6. marts

Tirkīzs rotās

 Kopš sāku izgatavot rotas, man aizvien vairāk iepatīkas tirkīzs. Saka, ka tas simbolizē draudzību un nes mieru mājās. Bieži to nēsā kā amuletu.
 
Turquoise ir ļoti sens franču valodas vārds, kas, visticamāk, ir cēlies no pierre turquoise, kas tulkojumā nozīmē Turku akmens. Bet šis apzīmējums nav īsti pareizs – tirkīzs nekad nav ticis iegūts Turcijā, tas tika eksportēts uz Eiropu pa „Zīda ceļu”, kas šķērsoja Turciju.


 
Līdzīgi cilvēkam akmens pārdzīvo vairākus dzīves posmus – savu  dzimšanu, jaunību, briedumu un vecumu, mainot savu nokrāsu no gaiši, gaiši zila līdz koši gaiši zilam, zilam, zaļganīgi zilam un visbeidzot līdz zaļam. Gaiši zilajā un zilajā periodā akmens ir sasniedzis savu pilnbriedu, tajā ir visvairāk enerģijas, dzīvības, tāpēc īpašniekam tas var dot visbagātāko pozitīvo enerģiju lādiņu. „Novecojot” tas paliek tumšāks un zaļāks

 Kaut kur lasīju, ka tirkīzs ir viens no vairāk viltotajiem akmeņiem. Par šo abu īstumu esmu puslīdz droša, jo pirku tos Austrijā Swarovski kristālu muzeja veikaliņā un gribas ticēt, ka tur nu gan viltojumus varbūt nepārdod.
 Tirkīzs ir arī viens no trauslākajiem un reti sastopamiem akmeņiem, tāpēc pilnīgi neapstrādāti ir ļoti maz un tie ir arī dārgi. Lielākoties tos tirgo piesūcinātus ar stabilizējošu vielu, kas palielina izturību un krāsas noturību, kā arī presētus un krāsotus. Šajā rotā ir  mazi tirkīza gabaliņi- tā saucamie "čipsi",blakusprodukts, kurus iegūst apstrādājot lielākus gabalus. Diezgan trauski un arī drūpoši- pilnīgi neapstrādāti un navt stabilizēti. Ļoti dārgi gan tie nebija.



 Zaļie tirkīzi, tas ir, senie, vecie, "apsūbējušie" nav ieteicams valkāt jauniem cilvēkiem- tas ir vieduma simbols un piestāv dzīvesgudriem cilvēkiem.



 Šīs ripiņas ar zaļu nokrāsu- tātad tirkīzs ir vecs.
Un vēlreiz par viltojumiem- te var redzēt! Pamēģināju izgatavot tirkīza imitāciju no polimērkeramikas Fimo. Tāds nu man tas iznāca.

5 komentāri:

  1. ļoti skaistas rotiņas, katra ar savu "odziņu".
    Par tirkīzu runājot - pārsteidzoši, bet mani tas arī valdzina, lai gan zilā krāsa nekad nav bijusi mana, tāpēc īsti nesaprotu, kas man tajā tirkīzā tik ļoti patīk :)))

    AtbildētDzēst
  2. Skaistas rotiņas.Par viltojumiem jeb imitācijām runājot.Reiz nopirku skaistu ''tirkīza'' rokassprādzi,tādu biezu uz rokas uzmaucamu.Diemžēl prieks bija īss,jo velkot nost tā nokrita zemē un saplīsa kā stikls.Tad sāku pētīt to un sapratu,ka tā gatavota no kaut kā līdzīga fimo,ārpuse kā tirkīzam,bet iekšpuse kā no cementa.Ņēmos mājās pati izgatavot no fimo savu "tirkīzu",ziniet man liekas ,ka sanāca diezgan līdzīgs.Te var apskatīt http://nipasskaistumlietinas.blogspot.com/2011/03/akmens-imitacijas.html

    AtbildētDzēst
  3. Mudīte, pievienoju Jūs savam mīļāko blogu sarakstam un no savas puses dāvinu Jums "Liebster blog" banerīti, kuru var atrast šeit - https://lh4.googleusercontent.com/-KI85Rz0WI8k/TXvLhWr_HdI/AAAAAAAACK8/5kC6pU0akc8/s1600/Liebster_award.jpg :)

    AtbildētDzēst
  4. Nu man patika tirkīzs- ja sadomāšu vai pasūtīt ko varēs, lūdzu? Tirkīzs pēc horoskopa kam der?

    AtbildētDzēst
  5. Anonīms- par akmeņiem horoskopa zīmēm var izlasīt, piemēram, te http://sites.google.com/site/dainasvara/horoskopi
    Jā, ir iespējams arī rotas iegādāties.

    AtbildētDzēst